Kodukord/ House rules

Siit blogist materjalide kasutamisel palun viita aadressile
http://annelasblogi.blogspot.com/ või teata mulle!
Uus blogi (ainult Neofinetia ja Sedirea) http://annelaneo.blogspot.com/

When using materials from this blog please refer to
http://annelasblogi.blogspot.com/ or report me !
New blog (only Neofinetia and Sedirea)
http://annelaneo.blogspot.com/

neljapäev, 30. jaanuar 2014

Savi mätsimine - II osa

Selline siis oli esimese savimätsimise tulemus orhideerahva poolt.
Värskelt ahjust tulnud.



See on kõige huvitavam ning põnevam osa. Näed, millised vead oled teinud, kui hästi silunud ja patsutanud, kas monteeritud osad püsivad küljes jne.
Mulle meeldib see puhta põletatud (loe: eelpõletatud) savi värvus. Seda ei saanud ega lastud kaua imetleda, asjad ootasid glasuurimist. 

     
Tegelikult oli see hulga keerulisem kui arvasin. Jee tead sa, kui palju on see õige kogus. Püüdsid hoolega kuulata, et midagi tarvilikku kõrvust mööda ei läheks.

Kõigepealt soovitus, et õrnalt niiske lapiga potid nii seest kui väljast üle käia, et mingit tolmu pinnale ei jääks, peab paika. Peale glasuurimast ja põletamist on kohe näha kuhu glasuur ei haakunud. Vahest võib see glasuurimise käigus jääda märkamatagi. Püüdsin hoolikas olla.

Glasuurimine oli omaette ooper. Omaarust tegin kõik nii kui tarvis. Läbipaistev glasuur sisse (peas kummitamas mälestus eelmisest ebaõnnestunud glasuurimisest), hirm et liiga paksult ei saaks. Seekord tuli paremini. Võin väita et täitsa normaalne, kui oma töid kriitiliselt silmitsesin.
Ah jaa, enne seda sai ühte tugevat glasuuri peale pandud ja siis niiske lapiga maha pestud. See toovat pressitud mustri esile. Tagantjärgi vaadates, nühkisin liiga usinalt maha. Järgmisel korral nii usin sellega ei tasu olla.

Viimaseks jäi põhiglasuuri pealekandmine. Iga pott sai oma. Nüüd tuli välja, et tundsin asjatult hirmu midagi paksult määrida. Olin olnud liiga tagasihoidlik. Järgmine kord olen targem. Neid glasuure tuleb panna kaks kihti, siis on tulemus ilus ning serva võib isegi rohkem möksida. Servad olid ilusad.

Glasuurimine - omamoodi emotsionaalne värk. Pidid pimesi usaldama, mis glasuur potis oli. Välja see kusagilt ei paistnud. Tuli vaid loota, et kõik potid sai õige ja soovitud glasuuri alla.

Glasuuritud ja põletatud. Minu omad: esimesel fotol - keskmine ja teisel - paremalt esimene.




Lisaks glasuurimisele (jaanuari alguses) sai veel üks potike valmis muditud. Tema sai perenaise hoole alla usaldatud (loe. glasuurimine).


Suht huvitav glasuur, mõlemad orhideepotid kaetud.
Minu oma paremal pool.

Selle glasuuri valik toimus pimesi, foto pealt nähtu tõttu.

Kõik need kaunid fotod tegi Ave Kruusel.

Ja saingi eile lõpuks kätte!
Vahepeal tuli muidugi piltide pealt meelde tuletada, millised orhideepotid sai tehtud. Tükkis juba ununema.
Need siis on mõeldud minu jaapanlastele.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar